Dom > Novosti > Sadržaj
Индустријски развој и будућност полиуретана (ПУ)
May 17, 2018

Индустрија полиуретана потекла је у Немачкој и брзо се развила у Европи, Америци и Јапану током последњих 50 година и постала је једна од најбрже растућих индустрија у хемијској индустрији. Полиуретан је изузетно флексибилан материјал који пружа апликативна решења за архитектуру, намештај, постељину, аутомобилску индустрију, премазе и друге примене. Полиуретан доприноси очувању енергије и смањењу емисије захваљујући својој издржљивости, малој тежини и високој флексибилности и широком спектру низводних примена. Индустрија полиуретана је у средњој и доњој грани ланца економске индустрије и једини је синтетски полимер међу свим полимерним материјалима који има значајну примјену у седам поља: пластику, гуму, пену, влакна, премазе, лепкове и функционалне полимере. Материјали и производи продиру у све аспекте националне економије и постали су посебни органски синтетички материјали са најразличитијим сортама, најчешће коришћеним и најбрже растућим полимерним материјалима.

Након година развоја, Кина постаје највеће светско тржиште потрошача за полиуретане. Водеће мултинационалне компаније у свијету су стално повећавале своје инвестиције у ПУ у Кини, успоставиле центре за истраживање и развој и ставиле неке од напредних производних технологија у свијету у Кину прије свега како би постигле локалну производњу.

Кина је друга по величини привреда на свету и такође је највеће потрошачко тржиште за полиуретане. Прво, Кина производи 95% светских фрижидера, 60% ципела и 70% играчака; друго, производња кинеских материјала, спандекса, текстила, синтетичке коже и аутомобила на првом месту је на свијету; У исто време, кинеска урбанизација Убрзање процеса, повећање улагања у брзе пруге, повећање потражње за еколошки прихватљивим синтетичким дрветом и снажан развој ових индустрија донијели су огромне тржишне могућности за полиуретане.

На глобалном нивоу, индустрија полиуретана на азијском тржишту се тренутно развија брзо. У поређењу са зрелом индустриом полиуретана на западу, Азија је и даље у периоду брзог раста, а Кина је постала најбрже растућа земља на свету. Очекује се да ће до краја 2015. Кина индустријска индустрија од полиуретана достигла 9 милиона тона на 10 милиона тона. Убрзавајући прилагођавање индустријске структуре и подизање нивоа врхунских производа, у почетку ћемо формирати рационални, зелени, ниско-угљенични и високо ефикасни индустријски систем полиуретанских материјала. Кина ће постати велики произвођач полиуретана и биће главна снага која ће у будућности ојачати глобално тржиште полиуретана.


Inače